Apicij
Umetnost kuhanja
Spremna beseda: Svetlana Slapš?ak
Prevedla: Jerneja Kavčič
Urednica: Svetlana Slapšak
Krt 97
ISBN: 961-6174-06-1
Ljubljana 1996, 156 str.
Polna cena: 8,00 €
Cena s popustom: 8,00 €



Apicijeva knjiga receptov je za sodbnega bralca posebno presenečenje. Gre za odkritje zgodnje mediteranske kuhinje brez ameriškega krompirja, paradižnika, koruze in sladkorja; neizrazit pomen česna pri Apiciju in odsotnost ameriških kultur, ki so osnova današnje mediteranske kuhinje, kaže po drugi strani na poseben vidik ekoloških sprememb. Drugo odkritje so divje travice, ki jih lahko še dandanes najdemo v tem okolju, raba suhega sadja v kuhinji, sladko-kisla mešanica, različni načini konzerviranja živil, raznolika in obilna uporaba začimb, sadja, morske hrane, stročnic in žitaric ter možnost prave renesanse zelja in pora.