Vabimo na štiri prireditve založb 𝗞𝗼𝗼𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗧𝗛𝗗 na Slovenskem knjižnem sejmu

Vabimo na štiri prireditve založb 𝗞𝗼𝗼𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗧𝗛𝗗 na Slovenskem knjižnem sejmu: tri pogovore na Pisateljskem odru od srede do petka ob 19. uri ter sklepno prireditev v nedeljo ob 15. uri na Velikem odru Gospodarskega razstavišča v Ljubljani.

➫ 𝗦𝗿𝗲𝗱𝗮, 𝟮𝟮. 𝟭𝟭., 𝗼𝗯 𝟭𝟵.𝟬𝟬, Pisateljski oder
𝗣𝗼𝗴𝗼𝘃𝗼𝗿 𝗩𝗘𝗗𝗡𝗢𝗦𝗧_𝗧𝗥𝗔𝗡𝗦-𝗩𝗘𝗗𝗡𝗢𝗦𝗧
Pogovor želi transgresirati tradicionalne epistemološke okvire razumevanja vednosti. Spraševali se bomo, ali so možne nove epistemologije vednosti, ki vključujejo: 1. arheologije vednosti, ki razkrivajo izjave, elementarne enote diskurzivnih formacij kot dogodke (Foucault), 2. tihe, implicitne vednosti, ki so nasprotje eksplicitni, formalizirani, diskurzivni vednosti (Polanyi), ter 3. arheološki in genealoški premislek transvednosti, ki je vstop v transspolno diskurzivnost (Kotnik).
𝙎𝙤𝙙𝙚𝙡𝙪𝙟𝙚𝙟𝙤: Vlado Kotnik, Nina Cvar, Magdalena Germek

 

➫ 𝗖̌𝗲𝘁𝗿𝘁𝗲𝗸, 𝟮𝟯. 𝟭𝟭., 𝗼𝗯 𝟭𝟵.𝟬𝟬, Pisateljski oder
𝗣𝗼𝗴𝗼𝘃𝗼𝗿 𝗦𝗣𝗢𝗟_𝗥𝗔𝗦𝗔_𝗥𝗔𝗭𝗥𝗘𝗗_𝗜𝗭𝗞𝗢𝗥𝗜𝗦̌𝗖̌𝗔𝗡𝗝𝗘
Heterogenost feminističnih in dekolonialnih študij je v zadnjih desetletjih v humanistiko vnesla številne premisleke o zatiranju na podlagi spola in »rase«. Nekateri pristopi posamična zatiranja opazujejo kot neodvisna od drugih družbenih pojavov in mehanizmov, kar pomeni, da jih iztrgajo iz zgodovine. Spet drugi jih obravnavajo v njihovem prepletu, a še vedno kot esencializirane pojave v družbenih antagonizmih. T. i. neoliberalnemu obratu je v zahodnem akademskem prostoru sledil še t. i. kulturni obrat, ki je opuščal historizacijo teh pojavov in njihov premislek znotraj družbenih razmerij. Ta razmerja so v razredni družbi vselej izkoriščevalska razredna razmerja. Zato se bomo v pogovoru osredotočili prav na sistemsko zraščenost razrednega izkoriščanja ter patriarhalnega in rasnega zatiranja z interesi kapitala. Govorili bomo o napadu kapitala na reproduktivne pravice in o antagonizmih v t. i. kolonialnem razmerju.
𝙎𝙤𝙙𝙚𝙡𝙪𝙟𝙚𝙟𝙤: Lilijana Burcar, Aleksandra Gačić, Blaž Gselman

 

➫ 𝗣𝗲𝘁𝗲𝗸, 𝟮𝟰. 𝟭𝟭., 𝗼𝗯 𝟭𝟵.𝟬𝟬, Pisateljski oder
𝗣𝗼𝗴𝗼𝘃𝗼𝗿 𝗥𝗘𝗟𝗜𝗚𝗜𝗝𝗔_𝗩𝗢𝗝𝗡𝗘
V času, ko smo ponovno priče izvrševanju najhujših mednarodnih hudodelstev, se bomo pogovarjali, kako ideje in institucije, ki zatrjujejo širjenje ljubezni in sočutja, postanejo orodje etno-nacionalističnih kolonialnih politik preganjanja, ubijanja in podjarmljanja. So skupnosti, ki zahtevajo absolutno verovanje in odsotnost kritičnega dvoma, v svoji biti lahko zares demokratične, enakopravne in vključujoče, kakršne naj bodo družbe boljše prihodnosti?
𝙎𝙤𝙙𝙚𝙡𝙪𝙟𝙚𝙟𝙤: z novinarjem javne RTV SLO Borisom Vasevom in profesorjem sociologije religije Alešem Črničem s Fakultete za družbene vede se bo pogovarjala novinarka Kristina Božič.

 

➫ 𝗡𝗲𝗱𝗲𝗹𝗷𝗮, 𝟮𝟲. 𝟭𝟭., 𝘀𝗸𝗹𝗲𝗽𝗻𝗶 𝗱𝗼𝗴𝗼𝗱𝗲𝗸 𝗼𝗯 𝟭𝟱.𝟬𝟬, Glavni oder
𝗦𝗣𝗔𝗡𝗝𝗘_𝗦𝗔𝗡𝗝𝗘
Idejna zasnova in dramaturgija: Magdalena Germek
𝙉𝙖𝙨𝙩𝙤𝙥𝙖𝙟𝙤: igralec Marko Mandić, glasbena skupina ZircuS in filozofinja Magdalena Germek

 

Dogodke organizira Kooperativa THD, konzorcij petih humanističnih založb (Založba /*cf., DTP Analecta, Krtina, Sophia, Studia humanitatis).

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping