Razsvetljenstvo

Zelo kratek uvod
Naslov izvirnika: The Enlightenment. A very short introduction
Prevedla:
Mojca Dobnikar
Uredil:
Miha Marek
Zbirka:

Cena:

11,20

V 18. stoletju je Evropo preplavilo intelektualno gibanje, poimenovano razsvetljenstvo. Oporekalo je tradicionalni avtoriteti ter si prizadevalo za razširitev človekovega razumevanja in družbeni napredek. Razsvetljenstvo je še danes predmet polemik, nekateri ga slavijo, ker nam je dalo navdih za zavezanost svobodi in toleranci, drugi pa mu pripisujejo odgovornost za sodobna zla.
Razsvetljenstvo Johna Robertson je zgoščena zgodovina razsvetljenstva in njegovih ključnih idej. Avtor ugotavlja, kaj so njegovi glavni intelektualni dosežki, in raziskuje, na kakšne načine so si razsvetljenski misleci zavestno prizadevali prispevati k cilju izboljšanja človekovega položaja: spodbujali so boljše razumevanje religije, oliko, ekonomski napredek in podrejanje oblasti javnemu mnenju.

John Robertson je profesor zgodovine politične misli na Univerzi v Cambridgeu. Njegovo delovno področje je intelektualna zgodovina zgodnje moderne in razsvetljenstva v Evropi, ukvarja se zlasti s politično in zgodovinsko mislijo ter razsvetljenstvom na Škotskem in v Italiji. Med drugim je objavil primerjalno študijo The Case for the Enlightenment: Scotland and Naples 1680–1760 (Cambridge University Press, 2005).

 

Kratka 25
ISBN: 978-961-260-095-2
Ljubljana,
, 155 str.

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping