Fundamentalizem

Zelo kratek uvod
Naslov izvirnika: Fundamentalism. A very short introduction
Prevedel:
Miha Marek
Uredil:
Marjan Šimenc
Zbirka:
Področja: , ,

Cena:

8,00

Fundamentalizem v današnjem času, posebno po dogodkih 11. septembra 2001, velja za eno največjih groženj svetovnemu miru. Toda kaj pravzaprav pomeni izraz fundamentalizem? Odkar so termin v 20. letih 20. stoletja skovali ameriški evangeljski kristjani, se je njegova raba zelo razširila. Danes izraz vključuje širok spekter radikalnih konservativcev in ideoloških puristov, tako sekularnih kakor religioznih, ter militantne izraelske naseljence in tudi islamske radikalce, ki jim nasprotujejo, in kristjane, hindujce, borce za osvoboditev živali in celo budistične nacionaliste.
Knjiga raziskuje zgodovinske, socialne, religiozne, politične in ideološke korenine fundamentalizma ter se posveča stereotipom, ki obdajajo ta kompleksni pojav, otežujejo njegovo razumevanje in omogočajo njegovo zlorabo za ideološke namene.

Malise Ruthven je svobodni novinar in pisec, gostujoči profesor na Kalifornijski univerzi v San Diegu ter priznan strokovnjak za islam, Bližnji vzhod in arabski svet. Med njegovimi objavami so: A Fury for God: The Islamist Attack on America (2002), Islam: A Very Short Introduction (2000), A Satanic Affair: Salman Rushdie and the Rage of Islam (1991), The Divine Supermarket: Shopping for God in America (1989), Islam in the World (1984, 1999, 2006).

Kratka 13
ISBN: 978-961-260-039-6
Ljubljana,
, 174 str.

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping