Prikazen kapitala

Naslov izvirnika: Das Gespenst des Kapitals
Prevedel:
Marko Bratina
Uredil:
Jure Simoniti
Zbirka:
Področja: , ,

Cena:

15,00

Živimo v času preloma ekonomske paradigme. Če je neoliberalizem ves čas gojil pretenzije po tem, da bi se stiliziral v nekakšno vrhovno teorijo sedanjosti, ki temelji na aksiomu samoizravnalne sile trga, njegove inherentne racionalnosti, zloglasne »nevidne roke« Adama Smitha, pa je »realna« finančna kriza zamajala njegove temelje, saj naj bi glede na enačbe neoliberalne ekonomije do nje sploh ne bi smelo priti. Avtor se sprašuje, ali so navidez iracionalna sesutja sistema, te nenapovedljive in kvazi presenetljive krize, le izjemni dogodki, ali pa vendarle regularni procesi v pogonu kapitalističnih ekonomij. Skozi historični pregled semantik ekonomskih teorij od 18. stoletja do danes prikazuje natanko ta vse večji razkol med realnostjo in prevladujočo ekonomsko paradigmo ter preiskuje delovanje tržnih in borznih mehanizmov, ki ustvarjajo lastno realnost in živijo udobno življenje samoizpolnjujoče se prerokbe, dokler ne trčijo ob zid edine fakcititete, ki jo morajo nazadnje pripoznati: torej ob krizo. Prikazen kapitala je kritično delo o trenutno morda najbolj izpostavljeni temi današnjega časa.
Joseph Vogl zaseda stolico za Literarno in kulturno ter medijsko znanost na Humboldtovi univerzi v Berlinu. Obenem je stalni gostujoči profesor na Univerzi v Princetonu.

MEDIJSKI ODZIVI:
– Bukla: http://www.bukla.si/?action=books&book_id=15207
– Airbeletrina, 20.11.2013: http://www.airbeletrina.si/knjiga/kritiska-belezka/3981-ekonomija-je-preve-pomembna-da-bi-jo-prepustili-le-ekonomistom-joseph-vogl-prikazen-kapitala

 

Krt 166
ISBN: 978-961-260-060-0
Ljubljana,
, 177 str.

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping