Založba Krtina, Društvo Igorja Zabela za kulturo in teorijo ter SCCA-Ljubljana vabimo na dva večera s filozofom in kulturnim teoretikom Borisom Budnom

Četrtek, 5. februarja 2015 ob 18.00, Trubarjeva hiša literature (Stritarjeva 7, Ljubljana) – predavanje v sklopu programa Svet umetnosti: Kako kritično je stanje kritiškega pisanja? Boris Buden, Umetnost in kritika v kuriranju preteklosti

Krizo umetnostne kritike lahko razumemo kot del obče krize zgodovine. Podobno kot je stara družbena kritika izgubila svoj historični potencial, umetnostna kritika ni več zainteresirana za diskurzivno povezovanje preteklosti in prihodnosti današnjih umetniških praks. Raje sledi sami umetnosti oz. njenemu diskurzivnemu interesu za zgodovino kot tako. Umetnost in umetnostna kritika sta fascinirani nad tem, kar je nadomestilo nekdanje zgodovinopisje – spomin, različni načini kulturne artikulacije, kot so arhivi, dokumenti, dejanja izkopavanja in odkrivanja ter performativnih rekonstrukcij in ponovnih uprizoritev, pričevanj ipd.
Predavanje bo v angleškem jeziku.

Petek, 6. februarja 2015 ob 18.00, Trubarjeva hiša literature (Stritarjeva 7, Ljubljana) – pogovor z avtorjem ob izidu slovenskega prevoda knjige Cona prehoda. O koncu postkomunizma (Založba Krtina, 2014). Pogovor bo vodil Luka Omladič.

V knjigi Cona prehoda. O koncu postkomunizma najdemo enega boljših obračunov s celotno ideologijo tranzitologije, ki nas je več kot dvajset let prepričevala v konec zgodovine, nujnost liberalno-demokratskega okvira in kapitalističnega sistema. Knjiga je obračun z antitotalitarističnimi in revizionističnimi branji, ki so bili del kulturno-ideološkega izgrajevanja nacionalizmov, ti pa so še kako odgovorni za krvave vojne včeraj v Jugoslaviji, danes v Ukrajini. Buden tudi poravna račune z liberalnimi zagovorniki demokracije, v ospredju kritike in nadgradnje so predvsem filozofi Rorty, Habermas in še nekateri liberalni predstavniki “fundacionalistične” šole.
Pogovor bo potekal v hrvaškem jeziku.

Filozof, kulturni teoretik, prevajalec, politični aktivist, urednik, scenarist Boris Buden je trenutno gostujoči profesor na Fakulteti za umetnost in oblikovanje Univerze Bauhaus v Weimarju. Imamo ga za eno redkih angažiranih in kritičnih osebnosti (post)jugoslovanskega prostora z jasno izraženim politično-teoretskim stališčem.
Na Univerzi v Zagrebu je diplomiral iz filozofije, na Univerzi Humboldt v Berlinu pa doktoriral iz kulturne teorije. V začetku 1990-ih je ustanovil in bil tudi urednik revije in založbe Arkzin v Zagrebu. Budnovi eseji in članki pokrivajo teme, povezane s filozofijo, politiko, prevajanjem, lingvistiko, postkomunizmom ter kulturno kritiko. Objavlja v številnih publikacijah, med drugim v zbornikih Concerning War: A Critical Reader in Contemporary Art (2006/2010) ter Art and Contemporary Critical Practice: Reinventing Institutional Critique (2009). Je avtor knjig Barikade (1996/1997), Kaptolski kolodvor (2001), Der Schacht von Babel (2004) in Cona prehoda. O koncu postkomunizma (Založba Krtina, 2014).


foto: 6yka.com

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping