Med preteklostjo in prihodnostjo

Šest vaj v političnem mišljenju
Naslov izvirnika: Between Past and Future. Six Exercises in Political Thought
Prevedli:
Vlasta Jalušič, Gorazd Korošec, Marja Kuzmanić, Tonči Kozmanić in Dušan Rebolj
Uredila in spremno besedo napisala:
Vlasta Jalušič
Uvod v slovensko izdajo:
Jerome Kohn

Cena:

15,00

Na eno od vprašanj, ki ji ga je zastavil Günter Gaus v najbolj znanem od njenih petih televizijskih intervjujev, je Hannah Arendt odgovorila:

“Sprašujete me po učinkih mojega dela na druge. Če smem zveneti nekoliko ironično, to je moško vprašanje. Moški zmeraj hočejo biti tako grozno vplivni, sami pa se mi to zdi nekako postransko. Ali bi rada bila vplivna? Ne! Hočem razumeti. In če drugi razumejo — v istem smislu kot sem razumela jaz — potem mi to da nek občutek zadovoljstva in se počutim doma.”

Kljub temu je Hannah Arendt vendarle postala vplivna — s svojim načinom razumevanja politike, delovanja in dogodkov — ne le kot izjemna oseba in mislica, temveč tudi kot teoretičarka, katere življenjska zgodba je bila prepletena z nekaterimi najpomembnejšimi političnimi, družbenimi in intimnimi izkušnjami dvajsetega stoletja. Svoje mišljenje je namreč za razliko od mnogih drugih političnih mislecev gradila na prav teh izkušnjah. Zato je avtorica sedanjosti. Fenomeni, ki jih je poskusila razumeti pred več kot pol stoletja, so postali naš vsakdanjik.

Hannah Arendt, ki bi te dni slavila 100 let, je pokazala izjemno sposobnost “presojati posameznosti v njihovi partikularnosti, ne da bi jih zvedla pod univerzalije” (Jerome Kohn v Uvodu v slovensko izdajo) in povezovati svoja izkustva in izkustva drugih v času antisemitizma, nacističnega totalitarizma in administrativnega množičnega umora. Poznavalci jo danes brez zadržkov uvrščajo med največje politične mislece zahodnega sveta.

V zbirki esejev Med preteklostjo in prihodnostjo se Hannah Arendt ukvarja s posledicami in zagatami zlomljene filozofske, religiozne in politične tradicije in se sprašuje, kaj nam po njenem faktičnem zlomu, ki se je pokazal v dogodkih dvajsetega stoletja, še preostane. Demonstrira vaje v političnem mišljenju s konkretnimi primeri prepraševanja temeljnih konceptov kot so tradicija, zgodovina, avtoriteta, svoboda, vzgoja, kultura itd. Poudari “intervale” v času, ki so določeni s “stvarmi, ki jih več ni in s stvarmi, ki še niso” in ki nam odpirajo prostor za tisto, kar ona imenuje “mišljenje brez oprijemalnih ograj”. Mišljenje za H. Arendt nikakor ne pomeni le preprašati in kritizirati tradicionalne filozofske in politične koncepte, ampak tudi način mišljenja samega. Prav to pa ji omogoči, da lahko pozneje opiše tisto, kar je v svoji najbolj kontroverzni knjigi Eichmann v Jeruzalemu imenovala “banalnost zla” in njen temelj — nemišljenje.

Avtorica, ki je nekoč omenila, da je knjiga Med preteklostjo in prihodnostjo njena najboljša knjiga prav zaradi “vaj” v političnem mišljenju, je tekste napisala pretežno v letih po izidu monumentalnega dela Izvori totalitarizma leta 1951, s katerim je postala svetovno znana. V pričujoči izdaji je objavljenih šest prvotnih esejev, ki so v angleščini izšli v prvi izdaji Between Past and Future leta 1961.

TD 33
ISBN: 961-6174-83-5
Ljubljana,
, 281 str.

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping