O nasilju

Naslov izvirnika: On Violence
Prevedla:
Vlasta Jalušič, Mirt Komel
Uredila:
Vlasta Jalušič
Zbirka:
Področja: , ,

Cena:

V svoji knjigi O nasilju je Hannah Arendt enačbo »oblast je nasilje« postavila pod vprašaj. V uvodu v knjigo je izpostavila, da je tekst napisala spričo študentskega revolta konec šestdesetih let prejšnjega stoletja in se v razpravo spustila predvsem zato, ker je v zvezi z analizo in pojmom nasilja obstajala »nepopisna zmešnjava«. Obenem je zaznala strašen razkorak med fascinacijo nove generacije z nasiljem in retoričnim poveličevanjem nasilja pri novi levici ter dejanskim potekom upora na univerzah, ki je zamajal temelje oblasti – vendar ne z nasilno dejavnostjo, pač pa, ravno nasprotno, s političnim, nenasilnim delovanjem.
Besedilo O nasilju, ki je temeljilo na dveh prejšnjih objavah v Journal of International Relations in v New York Review of Books, je v angleščini prvič samostojno izšlo leta 1970, dve leti pozneje pa še v knjigi Crises of the Republic (1972), ki je vsebovala še dva druga eseja (»Civil Disobedience« in »Lying in Politics«). V nemški verziji je nekoliko predelana različica, ki jo je prevedla avtorica sama, leta 1970 izšla kot knjiga Macht und Gewalt (Oblast in nasilje), ki izpostavi temeljno razlikovanje že v samem naslovu.

MEDIJSKI ODZIVI:

– RŠ, 13.12.2013, http://radiostudent.si/kultura/humanistika/nasilje-in-oblast
– pogovor s prevajalcem dr. Mirtom Komelom in prevajalko ter avtorico spremne besede dr. Vlasto Jalušič, http://zofijini.net/hannah-arendt-o-nasilju/

 

TD 62
ISBN: 978-961-260-072-3
Ljubljana,
, 115 str.

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping