Upor v demokraciji

Državljanska nepokorščina in konfrontacijske kampanje
Naslov izvirnika: Widerstand in der Demokratie
Prevedla:
Marko Bratina, Manja Kisner
Uredil:
Zdravko Kobe
Spremna beseda:
Urška Breznik
Zbirka:
Področja: ,

Cena:

15,00

Martin Balluch (1964) je študiral astronomijo, matematiko in fiziko na Dunaju in v Heidelbergu, kjer je doktoriral leta 1989. Dvanajst let je deloval kot predavatelj in raziskovalec na univerzah Cambridge, Heidelberg in Dunaj. Aktivistično je zaživel leta 1978 z udeležbo na demonstracijah proti avstrijski jedrski elektrarni Zwentendorf, katere gradnja je bila na koncu prekinjena. Sodeluje pri številnih kampanjah za zaščito okolja in živali in ima od leta 1989, najprej v Angliji in nato v Avstriji, pomembno vlogo pri izgradnji pobud za zaščito živali. Leta 2005 je doktoriral iz filozofije s področja živalske etike na Univerzi na Dunaju. Na Dunaju je na čelu Društva proti živalskim tovarnam. O zagovorništvu živali predava po vseh državah EU in po svetu. Med marcem 2010 in majem 2011 je bil glavni obtoženec na enem najdaljših sodnih procesov v povojni Avstriji, na katerem je tožilstvo njega in druge aktiviste poskušalo obsoditi pripadnosti kriminalni združbi.

Knjiga je praktičen priročnik za vse, ki jih zanimajo obstoječe nenasilne oblike državljanske nepokorščine, in hkrati pomembno delo politične filozofije. Državljanska nepokorščina je za avtorja pomemben vzvod ustvarjanja političnega pritiska na oblast ter edini način preizpraševanja in ohranjanja demokracije v sodobni družbi. Piše na podlagi lastnih izkušenj, zaradi česar je delo še posebej dragoceno in verodostojno. Skozi sistematično razdeljena poglavja nas vodi od teoretičnega osmišljanja pojmov, kot so etika, demokracija in politika, opiše prednosti in potek posameznih konfrontacijskih kampanj, predstavi številne oblike aktivističnih akcij ter uspešne in neuspešne dolgotrajne kampanje nevladnih organizacij in državljanskih pobud v boju z velikimi korporacijami ali državnimi aparati. Ob zaključku knjige se dotakne tudi praktičnega primera izvajanja ustrahovanja države nad civilisti – svoje lastne izkušnje.

http://www.martinballuch.com/
http://tierschutzprozess.at/
http://de.wikipedia.org/wiki/Martin_Balluch

MEDIJSKI ODZIVI:
– Primorske novice: http://www.primorske.si/Priloge/7–Val/Zivali-ne-potrebujejo-socutja-ce-imajo-pravice.aspx
– Airbeletrina, 6.1.2012, http://www.airbeletrina.si/knjiga/kritiska-belezka/3482
– Radio Študent, 18.1.2012, http://www.radiostudent.si/article.php?sid=30461
– Večer, 3.3.2012: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2012030305755051
– Mladina, 9.3.2012, intervju z M. Balluchom: http://www.mladina.si/110081/dr-martin-balluch-med-ljudmi-po-svetu-ne-samo-v-evropi-se-nabira-jeza-ker-je-zivljenje-vse-tez/

Krt 161
ISBN: 978-961-260-047-1
Ljubljana,
, 140 str.

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping