Vojna proti tobaku

Naslov izvirnika: La guerre du tabac
Prevedla:
Anja Kosjek
Uredil:
Zdravko Kobe
Zbirka:
Področja:

Cena:

8,00

Knjiga se začne s stavkom: “Vojna proti tobaku je zgodba o ljubezni, ki se sprevrže v sovraštvo. Tobak, rastlina, ki jo je Krištof Kolumb prinesel v Evropo, je še nedavno nastopal kot znamenje modernosti, dinamičnosti, celo emancipacije, dandanes pa je predmet zavračanja, legalnega pregona in – še več – sredstvo, s katerim se posameznik izobči iz družbe klenih, zdravih, humanih nekadilcev.”

Avtor se loteva razlogov, ki so jih navajali za in proti tobaku, preučevanja verodostojnosti znanstvenih izsledkov, ki jih uporabljajo kot argument tako nasprotniki kot zagovorniki kajenja in se naposled loti tematizacije presežka, ki je v odnosu do tobaka; presežka, ki dovoljuje pojmovanje tobaka kot indikatorja mentalnega stanja družbe. Preganjanje tobaka in kajenja se je ujelo z diskurzom, v katerem prevladujejo ideali vitalnega telesa, popolnega zdravja, mentalne samorealizacije in uspeha na eni strani ter nenehnega občutka ogroženosti na drugi.

Če sklenemo z avtorjem: “Vizija sveta brez tobaka ni brez čara; vendar bi se lahko izkazalo, da je njegov preveč čisti zrak bolj toksičen od dima.”

Krt 114
ISBN: 961-6174-47-9
Ljubljana,
, 220 str.

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping