POGOVOR O KNJIGI VASJE BADALIČA

Vabimo vas na pogovor ob izidu knjige Vasje Badaliča Za 100 evrov na mesec. Proizvodni sistem globalnega kapitalizma, v ponedeljek, 10. maja 2010, ob 18.00 uri, v Kinu Šiška (dvorana Komuna).

Gosti: Vasja Badalič, Mladen Dolar, Marta Gregorčič
Moderator: Igor Pribac

Knjiga prinaša analizo delovanja globalnega proizvodnega sistema, kakršnega so vzpostavile transnacionalne družbe v državah tretjega sveta. Z namenom čim učinkovitejšega izvajanja proizvodne dejavnosti in maksimiranja dobička so skupaj z državami razvijajočega se sveta razvile nov konstrukt: izvozno-predelovalno cono. Knjiga analizira zakonitosti con in govori o tem, da bo naš odnos do obravnavanih con in delavstva v razvijajočem se svetu pomemben tudi za našo lastno usodo. V tem duhu bomo o knjigi spregovorili tudi v povezavi s položajem delavstva pri nas, zlasti položajem migrantskih delavcev v Sloveniji.

Vasja Badalič, filozof in samostojni novinar. V reportažah in člankih za tiskane medije (Delo, Dnevnik, Večer, Mladina, Ampak) se loteva vojnih in družbeno-političnih tem iz Latinske Amerike, Bližnjega vzhoda in Srednje Azije.
Marta Gregorčič
, sociologinja in raziskovalka. Sodeluje z različnimi inštituti, gibanji in skupinami, ki odpirajo teoretsko polje za vprašanja migracij, izključevanja in militarizacije, prostore za teoretsko kritiko neoliberalizma in neposredno prakso proti neoliberalizmu, študije socialne ekologije, radikalnega izobraževanja, teorijo revolucije in družbenih sprememb.
Mladen Dolar, raziskovalec in predavatelj na Filozofski fakulteti v Ljubljani in redni gost univerz v Evropi in Ameriki, je eden najodmevnejših slovenskih filozofov. Osnovno področje njegovega preučevanja je sodobna francoska filozofija, vendar mu prepoznavna teoretska širina omogoča, da v svoje delo z enako suverenostjo vključuje tako obravnavo klasičnih avtorjev, kakor kritično analizo literarnih del, kulturnih in družbenih pojavov.
Igor Pribac, filozof, predavatelj na Filozofski fakulteti (odd. za filozofijo) Univerze v Ljubljani in dolgoletni urednik pri Založbi Krtina.

Dogodek je del projekta Premična Krtina, ki je del programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010. Sofinancirala ga je MOL.
Za partnersko podporo se zahvaljujemo Kinu Šiška.

Vstop je brezplačen!

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping