Filozofija znanosti

Zelo kratek uvod
Naslov izvirnika: Philosophy of Science. A very short introduction
Prevedel:
Andrej Adam
Uredil:
Marjan Šimenc
Zbirka:
Področja:

Cena:

8,00

Samir Okasha predava filozofijo na Univerzi v Yorku. Objavil je številne članke v filozofskih revijah, zlasti s področja filozofije znanosti, filozofije biologije in spoznavne teorije.
Knjiga se ukvarja z zelo splošnim in obenem najbolje temeljnim vprašanjem teorije znanosti: Kaj je znanost? V analizi to vprašanje razpade na niz podvprašanj: Ali obstaja kakšna bistvena razlika med mitom in znanostjo? Je znanost objektivna? Ali znanost lahko pojasni vse? Odgovor nanje pa vključuje obravnavo vseh bistvenih tem sodobnega filozofskega razmisleka o znanosti. Na začetku študija poda kratko zgodovino sodobne znanosti, potem pa raziskuje naravo znanstvenega mišljenja, značilnosti znanstvenih pojasnitev, revolucije v znanosti in filozofske konceptualizacije narave znanstvenih teorij.

Študija vključuje obravnavo nekaterih filozofskih vprašanj v posameznih znanostih , na primer vprašanje klasifikacije v biologiji ter narave prostora in časa v fiziki. Zadnje poglavje se dotakne konfliktov med znanostjo in religijo in raziskuje, ali je znanost sama na sebi vrednota.

Kot celota pa knjiga prinaša nehoten presežek – dobro dokumentirano sliko tesne povezanosti filozofske in znanstvene refleksije. Lahko bi rekli, da je skrita, a izvrstno argumentirana teza knjige, da meja med humanistiko in naravoslovjem poteka v samem jedru obeh.

Kratka 7
ISBN: 978-961-260-008-2
Ljubljana,
, 162 str.

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping