Literarna teorija

Zelo kratek uvod
Naslov izvirnika: Literary theory. A very short introduction
Prevedel :
Marko Cerkvenik
Uredil:
Marjan Šimenc
Zbirka:
Področja: ,

Cena:

8,00

Jonathan Culler je profesor angleščine in primerjalne književnosti na Univerzi Cornell. Je eden najbolj vplivnih literarnih kritikov Severne Amerike, pa tudi avtor, ki je v ameriški teoretski prostor vpeljal sodobna francoska miselna gibanja, od strukturalizma naprej.

Knjiga obravnava vprašanja, kot so: Kaj je literarna teorija? Kakšen je odnos med literaturo in kulturo? Kaj je literatura in zakaj je pomembna? Pri tem pa ne gre za zgodovinski pregled različnih šol in teoretskih usmeritev, temveč je poudarek na analizi temeljnih pojmov, kot sta teorija in literatura ter raziskovanju najpomembnejših konceptualnih sklopov literarne vede, kot so pomen, interpretacija, poetika, naracija, performativnost in identiteta. Obenem pa študija tako rekoč mimogrede (posebej pa še v dodatku) razloži bistvene ideje šol in usmeritev, ki so v dvajsetem stoletju bistveno sooblikovale področje literarne teorije: feminizem, marksizem, strukturalizem, poststrukturalizem, dekonstrukcija, postkolonializem in drugih. Gre torej za res izvrsten pregled, zlasti zaradi svoje specifične tehnike organizacije, pa tudi zato, ker nudi izvrsten vpogled v posamezni teoretski pristop in predstavitev posameznih teorij nadgradi s teorijo, ki poudarja zorni kot bralca. Avtor predlaga, da literarne teorije ne uporabljamo za razumevanje teksta, temveč za raziskavo dejavnosti interpretacije, kar pomeni, da bistveno težo dobi aktivna participacija bralca.

Culler na enostaven način posreduje bistvene uvide teoretskega prostora, obenem pa poda še svoje osebne poudarke in interpretacije, tako da je študija izredno jasen in vsebinsko bogat pregled in razlaga, pa tudi prvorazredni teoretski dosežek. Povzeti, ne da bi poenostavljal, to je mogoče le za nekoga, ki je dolga leta samo sooblikoval teoretski prostor, o katerem piše.

Ta prodorni uvod bo tako koristno branje za vsakogar, ki se je kdaj spraševal, za kaj tu sploh gre, pa tudi za tiste, ki bi radi mislili literaturo danes.

Kratka 6
ISBN: 978-961-260-006-8
Ljubljana,
, 164 str.

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping