Ljudje kot sredstva

Izkoriščanje v osebnih odnosih
Uredil:
Igor Pribac
Spremna beseda:
Friderik Klampfer
Zbirka:
Področja: , ,

Cena:

15,00

Tea Logar se v knjigi Ljudje kot sredstva posveča filozofski analizi koncepta izkoriščanja v osebnih in intimnih odnosih, pri čemer opozarja, da definicija koncepta izkoriščanja ostaja nejasna in izmuzljiva kljub njeni pogosti rabi v filozofski literaturi. V pričujočem delu predstavi natančen in kritičen pregled obstoječih teorij izkoriščanja z zaključkom, da nobena od njih ne da zadovoljivega odgovora na vprašanja, kaj je izkoriščanje, katere so njegove bistvene značilnosti in kaj ga dela moralno spornega.
Knjiga je za razumevanje in problematiziranje izkoriščanja relevantna ne le s filozofskega vidika, temveč je pomembna tudi za širše področje humanistike in družboslovja, saj odpira možnost, da na izkoriščanje prenehamo gledati zgolj kot na funkcijo nepravične delitve dobička in dobrin. S tem, ko pod koncept izkoriščanja zajamemo tudi sporno izrabljanje tistih, s katerimi smo v osebnih in intimnih razmerjih, si zagotovimo možnost za razumevanje izkoriščanja v širšem (in ne zgolj ekonomskem) smislu, s tem pa ustvarimo boljšo podlago za enotno teorijo izkoriščanja.

Tea Logar je doktorica filozofije, ki preučuje različne teme s področij bioetike in nevroetike. Ukvarja se predvsem z etičnimi izzivi medicinskega in kognitivnega izboljševanja ter reprodukcijskih tehnologij.

MEDIJSKI ODZIVI:
-Bukla, http://www.bukla.si/?action=books&book_id=14355
– RŠ, http://www.radiostudent.si/kultura/humanistika/tea-logar-ljudje-kot-sredstva
– Delo, Književni listi, 23.10.2012, http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/ljudje-kot-sredstva-izkoriscanje-v-osebnih-odnosih.html

 

Krt 165
ISBN: 978-961-260-055-6
Ljubljana,
, 175 str.

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping