, ,

Človeška narava in zgodovina

Naslov izvirnika: Human Nature: Justice versus Power
Prevedel:
Tone Dolgan
Strokovni pregled:
Igor Pribac
Zbirka:
Področja: ,

Cena:

8,00

Knjigo sestavljata dve besedili, ki sta uredniško združeni: besedilo, ki je nastalo po magnetogramskem zapisu edinega pogovora med Chomskym in Foucaultom pred tridesetimi leti na nizozemski televiziji, O človeški naravi: Pravičnost proti moči, in monografijo Paola Virna, Družbene vede in »Človeška narava«, ki deluje kot obsežen kritični komentar istih vprašanj, ki sta jih v pogovoru načela Chomsky in Foucault. Ta pogovor je tudi ena najpomembnejših referenc Virnovega besedila.

V središču obeh besedil je vprašanje človekove narave. Chomsky in Foucault se v odgovoru nanj postavita na dva bregova, Chomsky zagovarja esencialistično stališče, Foucault radikalno historistično. Virno povzame vprašanje, razgrne podmene in konsekvence obeh stališč in se poda v analizo odnosov, ki opredelitev človekove narave povezujejo s statusom družbenih ved in s proizvodnimi odnosi v postfordističnih družbah. Njegovo stališče v odnosu do obeh v opreki je medijacijsko.

Foucault in Chomsky, slovenskemu bralstvu sorazmerno zelo dobro znana, sta postavljena v vlogo duhovnih voditeljev določene družbeno kritične naravnanosti. Le redki, ki ju cenijo zaradi tega, imajo širši uvid v njuno medsebojno nasprotovanje glede temeljnih antropoloških vprašanj. Virnov komentar to nasprotje jasno izpostavi in ob njem razvija izvirno razmišljanje o novih razmerjih med človekovo naravo in sodobnimi načini ustvarjanja dodane vrednosti.

Drugi poudarek Virnovega besedila je poskus poenotenja družbenih ved in njihovega zbliževanja z biološkim pogledom na človeka.

TD 37
ISBN: 978-961-260-000-6
Ljubljana,
, 165 str.

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping