Svobodna kultura

Narava in prihodnost ustvarjalnosti
Naslov izvirnika: Free Culture. The Nature and Future of Creativity
Prevedla:
Polona Glavan
Uredila:
Tanja Pesko
Zbirka:
Področja: ,

Cena:

8,00

Knjiga Lawrencea Lessiga Svobodna kultura se neposredno ukvarja s samim pojmom avtorske pravice, njeno teoretsko utemeljitvijo, obsegom in načini njenega varovanja in nazadnje z morebitnimi kolizijami, ki jih prinaša s seboj.

Zaradi hitrega tehničnega razvoja, ki je omogočil množično uporabo interneta, je postalo avtorsko pravo ena najbolj vročih tem družbene refleksije. Avtor zagovarja stališče, da je prvotno zamišljena ideja avtorskih pravic postala »neuravnotežena«, saj služi predvsem interesom velikih korporacij na škodo ustvarjalcev in uporabnikov.

Avtor sicer zagovarja avtorsko pravico kot posebno obliko lastninske pravice, vendar z obravnavo razmerja med pravnim sistemom in celoto družbe, opozarja na nevarnost, da bi toga interpretacija in varovanje avtorskega prava lahko ogrozila izvajanje drugih pridobljenih pravic in nasploh svobodno kulturo kot tako.
Poleg kritičnega prikaza situacije, v kateri se je z razvojem novih tehnologij, znašlo avtorsko pravo, Lessig ponudi tudi rešitve, ki bi pripomogle k večji ustvarjalnosti ter omogočile boljše ravnotežje med avtorji in širšo družbo. Ena izmed pomembnejših rešitev so licence Creative Commons, ki se te dni uveljaljla tudi v Sloveniji.

Krt 132
ISBN: 961-6174-77-0
Ljubljana,
, 362 str.

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping