Nadzorovanje in kaznovanje

Nastanek zapora
Naslov izvirnika: Surveiller et punir. Naissance de la prison
Prevedel, uredil in spremno besedo napisal:
Drago Braco Rotar
Zbirka:

Cena:

Leto 2004 je leto, ko se spominjamo dvajsete obletnice Foucaultove smrti in je hkrati tudi dvajseta obletnica prve izdaje prevoda dela Nadzorovanje in kaznovanje.
Pri Založbi Krtina je ob tej priložnosti izšel ponatis Foucaultovega dela Nadzorovanje in kaznovanje, s podnaslovom Nastanek zapora.

Popravljen in ponovno pregledan prevod, delo Braca Rotarja, bralcu prinaša eno od najodmevnejših del francoskega filozofa Michaela Foucaulta. V delu je obravnavana serija dogodkov, s katerimi se je okoli 18. stoletja vzpostavil nov režim družbenega nadzorovanja, v katerem po avtorjevem mnenju živimo še danes. V okviru tega dispozitiva imajo osrednjo vlogo institucije, kot so šola, bolnišnica in podjetje, ki anonimno disciplinirajo celotno populacijo in jo zgrabijo prek praks, ki so nazadnje povsem telesne. V knjigi Foucault uporabi nov pristop, katerega novost je, da se je pri analizi delovanja oblasti odvrnil od velikih tem in oblast lociral na raven mikrofizike in povsem konkretnih telesnih praks.

TD 28
ISBN: 961-6174-68-1
Ljubljana,
, 382 str.

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping