Fiziologija okusa ali Meditacije o transcedentalni gastronomiji
Cena:
8,00€
Esej Fiziologija okusa francoskega gastronoma in pravnika Brillat-Savarina (1755-1826) je ključno delo klasične gastronomske literature ter izredno pomemben element obče kulturne zgodovine obdobja restavracije. Brillat-Savarin časovno sicer ni prvi avtor gastronomske literature, je pa prvi, ki je h kulinariki pristopil z namenom, da jo sistematično formulira po razsvetljenskem vzoru prave znanosti – v Fiziologiji okusa se tako precej sklicuje na domnevna dognanja fizike, kemije, medicine in anatomije. Ob tem delo vključuje zasnutek zgodovine kulinarike, opise tedanjih pariških restavracij ter jedi, ki po avtorjevem mnenju definirajo visoko kuhinjo.
Knjiga je v svojem času postala kulturni fenomen: pojavila se je v trenutku utrditve ekonomsko vse bolj uspešnega meščanstva, ki je v Brillat-Savarinovem hedonizmu identificiralo nov neasketski slog življenja. Brillat-Savarin tako odmeva pri številnih francoskih literarnih avtorjih 19.stol., posebej pri Balzacu, omenja pa ga, sicer s prezirom, tudi Baudelaire
Podobni izdelki
-
Proti volitvam
20,00€Izvirna cena je bila: 20,00€.16,00€Trenutna cena je: 16,00€. -
Teorija drona
22,00€Izvirna cena je bila: 22,00€.17,60€Trenutna cena je: 17,60€. -
Demokracija kot glagol
20,00€Izvirna cena je bila: 20,00€.16,00€Trenutna cena je: 16,00€. -
Portret nomada
15,00€ -
UTD v Sloveniji
15,00€