Fiziologija okusa ali Meditacije o transcedentalni gastronomiji

Naslov izvirnika: Physiologie du goût
Prevedla:
Ana Samardžija
Uredil in spremno besedo napisal:
Luka Omladič
Zbirka:
Področja: ,

Cena:

8,00

Esej Fiziologija okusa francoskega gastronoma in pravnika Brillat-Savarina (1755-1826) je ključno delo klasične gastronomske literature ter izredno pomemben element obče kulturne zgodovine obdobja restavracije. Brillat-Savarin časovno sicer ni prvi avtor gastronomske literature, je pa prvi, ki je h kulinariki pristopil z namenom, da jo sistematično formulira po razsvetljenskem vzoru prave znanosti – v Fiziologiji okusa se tako precej sklicuje na domnevna dognanja fizike, kemije, medicine in anatomije. Ob tem delo vključuje zasnutek zgodovine kulinarike, opise tedanjih pariških restavracij ter jedi, ki po avtorjevem mnenju definirajo visoko kuhinjo.

Knjiga je v svojem času postala kulturni fenomen: pojavila se je v trenutku utrditve ekonomsko vse bolj uspešnega meščanstva, ki je v Brillat-Savarinovem hedonizmu identificiralo nov neasketski slog življenja. Brillat-Savarin tako odmeva pri številnih francoskih literarnih avtorjih 19.stol., posebej pri Balzacu, omenja pa ga, sicer s prezirom, tudi Baudelaire

Krt 134
ISBN: 961-6174-80-0
Ljubljana,
, 212 str.

Nakupovalna košarica

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping